Kinderpsycholoog – Aanbod voor kinderen

1.Intelligentietest voor kinderen

Waarom de intelligentie van een kind testen?

De redenen om een kind te laten testen zijn zeer divers en daarom boeiend! Een greep:

 • Welk intelligentieniveau heeft mijn zoon?
 • Is mijn kind hoogbegaafd?
 • Waarom heeft mijn dochter last van hoofdpijn op school?
 • Is mijn kind beter op haar plaats op een andere school?
 • Waarom heeft mijn kind het niet naar zijn zin op school?
 • Wat zijn sterke – en zwakke kanten van mijn kind?
 • Is mijn kind slim genoeg voor het VMBO-T?
 • Hebben de sociale problemen van mijn kind te maken met zijn intelligentieniveau?
 • Kan mijn kind groep 8 overslaan en naar de VWO-exact plusklas gaan?
 • Is het een goed idee om mijn kind te laten doubleren?
 • Mijn dochter heeft een onverwacht lage CITO-score behaald. De directeur van onze favoriete middelbare school wil dat bij haar een IQ-test wordt afgenomen, alvorens haar toelating te (her)overwegen

Waarom testen bij Therapie Alphen? Omdat:

 • Eer geen lange wachtlijst is
 • De procedure zorgvuldig is, alvorens te testen wordt er een intakegesprek gevoerd en binnen twee weken ontvang je een uitgebreid rapport. Daarna worden in een nabespreking eventuele vragen die leven besproken
 • je kind wordt getest door een ervaren psycholoog NIP die in staat is ook goed de werkwijze en het gedrag te observeren. Deze observaties worden helder beschreven in het rapport.
 • De psycholoog gecertificeerd is voor het afnemen van de WISC-III en een opleiding heeft gevolgd bij het Nederlandse Instituut van Psychologen
 • Kinderen op hun gemak worden gesteld voor de test begint. Wanneer dat prettig is, blijven ouders nog even wat drinken om het ijs te breken.
 • Je een uitgebreid testrapport krijgt met een ruim aantal adviezen

Wil je weten hoe een testrapport eruitziet? Neem dan contact met mij op dan stuur ik je een anoniem voorbeeldrapport op.

Het verhaal van Britt:
Hoi, ik ben Britt en ik ben 12 jaar. Sinds een paar weken weet ik dat ik hoogbegaafd ben. Eigenlijk vind ik dat best wel raar, maar ik zie het als een soort van leuke “handicap” die ik al mijn hele leven bij me heb, maar waarvan ik nooit wist dat ik het had. Toen ik me steeds verveelde op school ging ik de test doen waaruit kwam dat ik hoogbegaafd was, de WISC III. Deze test was heel leuk, degene die bij mij de test afnam was heel aardig, er was afwisseling, niet alles was hetzelfde… Ik vond het soms best spannend, als ik iets helemaal niet wist. Dan had ik het idee dat ik “echt dom was”. Natuurlijk is dat niet zo want de test is voor kinderen tot 16 jaar en je kunt dat gewoon haast nog niet allemaal weten! Gelukkig mailde Tineke die mij de test af nam al snel mijn IQ, en gaf aan dat ik hoogbegaafd ben. Ik was er best een beetje opgelucht over. Nu weet ik gewoon waardoor ik me verveel op school en waardoor ik andere interesses heb dan andere kinderen! En als je eens niet lekker in je vel zit, weet 1 ding zeker: je bent niet de enige!

Groetjes Britt!

2. Behandelingen tegen angst, dwang, tics en emetofobie

Bij alle behandelingen krijgt je kind blended therapie, hierbij wordt gebruik gemaakt van een combinatie van online therapie die thuis uitgevoerd wordt en face to face gesprekken. Deze combinatie is de meest effectieve vorm van therapie.

Help je kind bij dwang en tics

Het is niet niks, als je kind last heeft van dwangklachten. Je hebt waarschijnlijk al het een en ander geprobeerd –met beperkt resultaat. Gelukkig kunnen we er veel aan doen. We gaan samen aan de slag met het werkboek ‘Bedwing je dwang’, EMDR en leren anders te denken en anders te doen. Je zoon of dochter leert zich zo stap voor stap tegen de dwanghandeling te verzetten.

Ook bij de ticstoornis wordt gebruik gemaakt van een werkboek en EMDR. Door te leren de tic om te buigen of te onderdrukken, dooft de neiging tot tics uit.

Help je kind bij angstklachten.

Het is zo hartverscheurend om als ouder aan te moeten zien dat angsten je kind beheersen. Je zult je machteloos voelen, bij tijden intens verdrietig. Het is moeilijk om hoop te houden als je kind zo worstelt en je kunt er niets aan doen.

Een bijzondere angst waar ik ervaring mee heb, is emetofobie, een angst om over te geven of te zien dat anderen overgeven.

De behandeling is kortdurend, heel concreet en laagdrempelig. Met behulp van EMDR en leren anders te denken en anders te doen leert je zoon of dochter zo stap voor stap de angsten te overwinnen.

Contact

Heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag? Bel dan voor een afspraak of stuur even een mail naar psycholoog Alphen ter attentie van Bert Bavelaar.