Psycholoog Alphen

Over mij

Hoe het van binnen zit

Al mijn hele leven wil ik graag weten wat mensen drijft. Wat vreugde geeft, wat pijn doet, hoe mensen daarmee omgaan; hoe iedereen op zijn of haar manier probeert een zinvol en vervullend leven te leven – en hoe moeilijk dat soms kan zijn. Ik was en ben er nieuwsgierig naar, het boeit me.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Ik vind het fijn om te werken vanuit een eigen praktijk; omdat ik zo kan helpen op een manier die het beste resultaat geeft, én omdat het hebben van een eigen bedrijf me een beetje in het bloed zit. Mijn ondernemende ouders voedden 6 kinderen op én runden een eigen winkel.

Een beetje Marple

Een docent zei ooit dat een goede psycholoog ook een beetje detective is – Poirot, Marple, Columbo. Je moet uitzoeken hoe het in elkaar steek, informatie verzamelen, nieuwe verbanden vinden, vragen stellen die soms een beetje uitdagen. Je moet durven, duidelijkheid scheppen en vaak met heel veel aspecten en omstandigheden tegelijkertijd rekening houden. Wanneer zijn de problemen begonnen? Wanneer heb je er geen last van en wat doe je dan? Wat vind je dat je goed kunt? Kun je je momenten herinneren dat het je wél lukte?

Stukje bij beetje vallen de puzzelstukken in elkaar. Ja, wat dat betreft heeft mijn werk ook wel iets van het maken van een biografie; maar dan eentje die helpt.

Zorg, aandacht en betrokkenheid

Om te beginnen werk ik vanuit betrokkenheid. Ik ben dichtbij en voel me verantwoordelijk voor het proces. Vandaar dat ik elk gesprek zorgvuldig voorbereid, zodat we de tijd effectief besteden. Als we weten wat ons te doen staat, werken we naar een nieuw, veranderd leven toe. Eerst met kleine stappen. Elk succes is er een om van te leren. Een blokje om het huis als het ware, om dan de wijk in te gaan, het dorp of de stad en zo bewegen we steeds een beetje verder.

Het gevoel van dynamiek is essentieel in de behandeling. Veel cliënten hebben bij aanvang een algeheel gevoel van stilstand. Ik wil mensen weer in beweging krijgen. Een blijvende, duurzame beweging. Niet door je voor te schrijven hoe je moet leven, maar door je te stimuleren zélf een richting vinden en de stappen te zetten. Of, met andere woorden, ‘ik geef geen vis, maar help je te leren vissen’.

Tineke

Neem contact met mij op

Heb je nog vragen? Bel voor een afspraak of stuur even een mail naar praktijk Psycholoog Alphen, ter attentie van Tineke Spruijt.